Kaip Rūkyti Skumbrę?

Galbūt esate užkietėjęs žvejys arba tiesiog žinote, kur nusipirkti šviežios žalios žuvies, greičiausiai ieškote būdų, kaip išrūkyti žuvį namuose. Jei mėgstate skumbrę, turite žinoti, kad jos keliauja dideliais būriais, o sezono metu galite jų pagauti itin daug. Skumbrė yra itin vertinama žuvis, nes joje yra ypač gausu omega-3 riebalų rūgščių. Jei jums pasisekė ir į namus skumbrių parsinešėte daug, tokiu atveju šviežią skumbrę laikykite suvyniotą šalčiausioje šaldytuvo vietoje, pvz., apatinėje lentynoje gale. Taip pat šią žuvį galite rūkyti namų sąlygomis, o tam prireiks vos keletos minučių. Tokiu atveju išnaudosite visus skumbrės privalumus ir papildysite savo organizmą naudingomis medžiagomis.

Skumbrės rūkymo receptas – arbatoje rūkyta skumbrė:

Rūkymas yra skanus ir senas būdas gaminti ir iš dalies išsaugoti daugelį greitai gendančių maisto produktų, ypač žuvies ir mėsos. Tai lengva padaryti ir namuose. Norint išrūkyti skumbrę namuose, jums reikia ją išskrosti. Dar jums reikia arbatos lapelių, ryžių, šiek tiek aromatinių medžiagų, kepimo padėklo ir dangčio. Maždaug po aštuonių minučių turėsite namuose rūkytos skumbrės. Karštai rūkyti savo maistą atrodo drąsu, bet tai tikrai paprasta, net ir be jokios specialios įrangos. Viskas, ko jums reikia norint namuose pastatyti laikiną karštą rūkyklą, yra kepimo padėklas, grotelės ir apversta orkaitės skarda, kurią galima naudoti kaip dangtį. Pirkdami skumbrę ieškokite subrendusių žuvų, kurių ilgis ne mažesnis kaip 28 cm.

Norint paruošti skumbrę rūkymui, Jums reikės:

  • 1 – 2 šaukšteliai smulkios jūros druskos;
  • 2 – 3 šaukštai birių arbatos lapelių (pvz., juodųjų, žalių, raudonųjų krūmų), viename rūkymo padėkle;
  • 1 – 2 šaukštai ryžių, viename rūkymo padėkle.
  • Neprivaloma, bet esant poreikiui galima naudoti aromatinių medžiagų, pvz., citrinos žievelės, prieskonių (kvapiųjų pipirų, kalendros) ir kietų žolelių, tokių kaip rozmarinas ir (arba) čiobreliai.

Skumbrės rūkymo procesas:

Pirmiausia žuvį išskroskite, o tada paruoškite jos file rūkymui. Pradėkite nuo to, kad kiekvieną žuvies filė tolygiai apibarstykite smulkia jūros druska, palikite 15 minučių, tada nuplaukite druską ir nusausinkite žuvį švariu rankšluosčiu. Tai ne tik pagardins žuvį, bet ir sutvirtins.

Norėdami pagaminti specialią rūkyklą, ant kaitlentės padėkite kepimo padėklą ir laisvai paskleiskite ant jo arbatos lapelių, ryžių ir pasirinktų aromatinių medžiagų, kad uždengtumėte visą padėklo pagrindą. Į padėklo vidų įdėkite groteles ir ant viršaus padėkite žuvį oda žemyn. Uždenkite padėklą dangčiu arba folija, tada įjunkite ugnį iki vidutinės kaitros. Po poros minučių, kai padėklo turinys pradės rūkyti, palikite jį penkioms minutėms, o tada patikrinkite, ar žuvis iškepusi. Kai iškeps, išjunkite ugnį, palikite atvėsti, tada atšaldykite ir suvalgykite per penkias dienas.